Fritt eller gratis ?

Mange føler seg provosert av nynorskpress i mediene
Akademiet trenger hjelp !

Hvordan forsvarer språkorganisasjoner seg mot anglisismer ?

I en annonse om et språklig arrangementet i Litteraturhuset i Oslo 17/10 leser vi at det er FRI ADGANG. Å jasså ? FRI ?

Etter en rask kontekstanalyse skjønner vi at det dreier seg om noe helt annet en forholdet mellom fritt og ufritt. Det dreier seg om inngangspenger. Med andre ord: Gratis adgang.

Hvis arrangøren likevel påstår det var ment ÅPENT FOR ALLE, blir det siterte utsagn unødvendig siden det ligger implisitt i kunngjøringen.

Til alt overmål er annonsen innrykket av Det norske akademi for språk og litteratur. Hva slags organisasjon er dette blitt ?

Vi har rubrisert tilfellet under etiketten Språkfordervere. Neste gang dette akademiet skal henvende seg til offentligheten bør det på forhånd alliere seg med en språkkyndig person.

Kilde: Aftenposten, 15/10 2015

Reklamer

En kommentar om “Fritt eller gratis ?

  1. En kommentator i Språktilsynet håner Det Norske Akademi for Språk og Litteratur for å ha skrevet ”fri adgang” i en annonse. Bruk av denne anglisisme kvalifiserer til å bli kalt språkforderver, får vi vite. Det var da svært. Hadde den anonyme språksynseren tatt seg bryet med å undersøke saken, ville han eller hun ha funnet at bruken av ”fri” i betydningen ”gratis” er solid belagt. Nasjonalbibliotekets tjeneste bokhylla.no har registrert 18 000 tilfeller av ”fri adgang” i aviser, skjønnlitteratur og faglitteratur fra Holbergs tid til våre dager, mot 3 400 tilfeller av “gratis adgang”. Norsk Riksmålsordbok, som i likhet med en rekke andre norske ordbøker anfører at ”fri” kan bety ”gratis”, belegger denne bruk med et eksempel fra Henrik Ibsens ”Kejser og Galilæer”. Akademiet er i godt selskap.
    Nils Heyerdahl, Det Norske Akademi for Språk og Litteratur

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s