Språkbruk på Blindern. Mørk materie, kvantesprang og konflikt blant konfliktforskere

Midtbygningen, Universitetet i Oslo (Karl Johan)
Les om forferdelig grusom matematikk og gigatunge beregninger.

Forskningsmagasinet Apollon utgis av Universitetet i Oslo (UiO). Dette gir forventninger om visse kvaliteter, både i form og innhold. Utgave 4/2012 er verd noen kommentarer.

I ellers fullt lesbare artikler om solatmosfæren og såkalt mørk materie dukker det opp uttrykk som ‘forferdelig grusom matematikk’,  ‘en grusom, matematisk forklaring’ og ‘gigatunge beregninger’. I beste fall er dette eksempler på sjuskete ordbruk fra de journalister som har produsert teksten. Hvorfor ikke kjempekul matte ?

Ellers er det flust av lettvintheter i det som kan tolkes som forsøk på forskningsformidling. I omtalen av mørk materie (dark matter) får vite at den ikke er synlig. Vi savner bl.a. omtale av hvilken del av frekvensspektret det dreier seg om. For hvem er denne materien usynlig ?

Redaktøren selv presenterer en artikkel om ‘Senter for fremragende forskning’. Betegnelsen på organisasjonen er påfallende. Kan det være at noe overivrige forskningsbyråkrater har tatt det engelskspråklige uttrykk ‘advanced research’ som modell ? Vi får inntrykk av at forskerne gir seg selv en ubeskjemmet, reservasjonsløs anerkjennelse allerede i navnet på sin organisasjon. Er det Forskningsrådet som står bak dette ?

Det at noen tar sikte på å arbeide med avansert forskning, kan de neppe bebreides for. Men blir den utfra denne målsetting automatisk fremragende ? Det virker som forskerne å teologisk vis innfører et dogme som premiss. Om disse menneskenes forskning er fremragende eller ei bør kanskje andre vurdere ?

I en grei profilartikkel om en professor i klinisk psykologi får vi vite at da hun ble opptatt ved en skole i Oslo var det et kvantesprang  (!). Et nytt kvantesprang dukker opp en artikkel om økt forståelse av hjernesykdommer. Hvorfor ikke likså godt slå til med en ‘månelanding’ ? I samme utgave av magasinet opptrer flere realister, bl. a. to astrofysikere. Hvordan reagerer de på slik ordbruk ? Uvanen med at ikke-realister benytter metaforiske uttrykk fra et fagområde de ikke behersker er bare komisk og gir et forstemmende inntrykk.

De rent språklige merkverdigheter som dukker opp i dette magasinet gir støtet til flere refleksjoner om visse virksomheter som UiO driver på Blindern. Kriger og væpnede konflikter har fått bred dekning i denne utgaven. Men de tallrike konfliktforskere har visst liten interesse for overgangen fra sine teorier til praktisk handling. Dette er både påfallende og beklagelig.

Kort sagt – hva fører all denne konfliktforskningen til ?  Større innsikt ? – kanskje det. Men er det tilskuerne eller deltagerne i krigene som trenger mest til slik innsikt ? Og er forskerne opptatt av at innsikten blir omsatt til praktisk handling slik at antall og omfang av kriger blir redusert ? I redaktørens vesle leder kan vi lese at konflikt blant konfliktforskere kan tjene freden (sic). En ting er sikkert: Med en slik holdning er disse forskerne selvforsynt med arbeidsoppgaver for all fremtid.

Kontrasten mellom artiklene i denne utgaven av Apollon bringer påny tanken inn på C.P. Snows kjente essay om de to kulturer. Han sa det bl.a. slik: «Jeg tror at det intellektuelle liv i hele den vestlige verden i stadig høyere grad holder på å bli splittet i to polare, stikk motsatte grupper.» Er det fortsatt slik at forskerne i ulike disipliner ikke snakker sammen, på tross av Internett ?

Vi registrerer forøvrig med beklagelse at redaktøren av Apollon ikke mestrer bøyning av verbet ‘å bli’. Til tross for sine påstander om fremragende forskning kan magasinet dessverre ikke få attest for fremragende språkbruk.

Kilde: Apollo nr. 4/2012. Forskningsmagasin fra Universitet i Oslo. Redaktør: Trine Nickelsen.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s