George Orwell om språklig forfall

English: George Orwell in Hampstead On the cor...
George Orwell, 1903 – 1950

Uten at det vel er tilsiktet har rikspolitikere en sterk innflytelse på språket. Da ser vi bort fra de direkte påtrykk og tvangsmessige inngrep som foregår i forbindelse med norsk språkpolitikk.

I like stor grad skjer nemlig påvirkningen ved deres ustoppelige produksjon av politiske uttalelser som mediene daglig overdynger oss med. Deres bruk av utslitte fraser, kampanjeklisjéer og politisk korrekte formuleringer gjentas så hyppig at det er vanskelig å verge seg mot det.

Når vi får det litt på avstand, blir sammenhengen mellom et uklart og uryddig språk og like uklare og uryddige tanker tydelig for enhver. Men dette gjelder kanskje ikke bare for norske politikere ? Det er en åpenbar risiko for at utenlandske politikeres uklare språk og uklare tanker blir formidlet kritikkløst til oss via naive og kritikkløse oversettelser.

Eric Blair, bedre kjent under sitt forfatternavn George Orwell, er en av de mange som har reflektert over forfall i språket. Han skriver:

«Det er på det rene at forfall i et språk først må ha politiske og økonomiske årsaker. Det skyldes ikke bare dårlig innflytelse fra enkelte skribenter. Men en virkning kan bli en årsak som forsterker den opprinnelige årsak. Deretter produserer den samme virkning i en forsterket form, og så videre i det uendelige. ( … )

Det er det samme som skjer med det engelske språket. Det blir heslig og unøyaktig fordi våre tanker er tåpelige, og et sjusket språk gjør det lett å ha tåpelige tanker.  Poenget er at denne prosessen er reversibel. Moderne engelsk, spesielt skriftspråket, er fullt av dårlige vaner som sprer seg ved etterligning, men dette kan unngås hvis man er villig til å påta seg det nødvendige arbeidet.

Hvis man blir kvitt disse vanene, kan man tenke klarere og å tenke klart er det nødvendige første skritt i retning av politisk fornyelse. Derfor er kampen mot dårlig engelsk ikke betydningsløs og heller ikke en eksklusiv sak for profesjonelle skribenter.»
(vår oversettelse)

 Kilde: George Orwell, Politics and the English Language, 1946.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s