Revitalisering av dynamikken, sier ny president i NHO

Kristin Skogen Lund.
NHO

En meget ordrik avisartikkel forfattet av presidenten i NHO, Kristin Skogen Lund, gir grunn til kritikk. Dette skyldes tekstens distraherende effekt.

Innledningen dreier seg om en ny regnemåte, nemlig prosentandeler av det uklare begrepet ”suksess”.
Sitat: ”5 % av suksess handler om strategi eller planer. 15 % av suksess handler om den daglige gjennomføringsevnen.”

Ettersom disse formuleringer mildest talt er flertydige og avhengig av situasjonen må vi anta at hennes bruk av aritmetikk bare tjener til løs illustrasjon av en like løs tanke.

Kristin Skogen Lund, som også er konserndirektør i Telenor ASA, overrasker desto mer i sine refleksjoner om ”nyttig lærdom av 22.juli-kommisjonens funn.” Her benytter hun bedriftslivet som sammenligning og skriver bl.a. om ”ansvarliggjøre alle ansatte”, ( … ) de som sitter nærmest kundene, ( … ) kundekontakter ( … ) revitalisere dynamikken ved å ansvarliggjøre mellomledere og medarbeidere”. Alt dette er vel og bra, men vi savner et sentralt poeng.

Hun fokuserer på dem som er lavest på rangstigen og fortier lederansvaret. I hennes prosentregning virker det som en setning kan ha falt ut. ”100 % av ansvaret i organisasjonen ligger hos den øverste leder.”

Vi mener:
Presidentens artikkel er sterkt beklagelig, fordi den fokuserer på de laveste leddene i en organisasjon, ofte kalt ”gutta på gølvet”, uten å sette søkelyset mot den ansvarlige leder i en organisasjon. Hun nevner ikke lederens totalansvar med ett eneste ord. Dette er i seg selv kritikkverdig, særlig når hun i tillegg til å være president også er konserndirektør.

På denne måten har hennes tekst en distraherende effekt, ikke en klargjørende funksjon. De som har fulgt med i mediene ifm. 22.juli-kommisjonens rapport har ikke kunnet unngå å registrere at den seriøse kritikken er rettet nettopp mot topplederne i det politiske system og i den offentlige forvaltning.

Kilde: Aftenposten, 24.8.2012.
Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s