Språkrådet under politisk diktat i 40 år

I anledning av 40 årsdagen ble direktøren i Språkrådet nylig intervjuet av Aftenposten. Der leser vi hans forsvarstale for norsk i kampen mot påvirkning fra engelsk. Ikke alt er tydelig uttalt her.

Vi leser en rekke tvetydige formuleringer om ‘norsk’ når vi forventer klargjørende utsagn om det er nynorsk, dialekt, bokmål elle riksmål som menes. Sålenge politikernes språkdiktat gjelder andre kjepphester, vil kampen mot press fra andre språk aldri få prioritet.

I 2005 ble det tidlere Norsk språkråd etterfulgt av Språkrådet. Som kjent har Språkrådet vært under sterk og velbegrunnet kritikk for sin tydelige favorisering av nynorsk i en rekke sammenhenger.

Det er ingen tifeldighet at Arbeiderpartiets politikere gjentatte ganger har ansatt lojale nynorsktilhengere som ledere av dette organet. Den aggressive favoriseringen av nynorsk på bekostning av bokmål/riksmål er blitt et varemerke for Språkrådet.

«Vi setter ut i livet den offisielle språkpolitikken norske politikere vedtar.» sier direktør Muruvik Vonen til Aftenposten. Akkurat det visste nok Muruvik Vonen da han søkte stillingen.

Denne ureserverte viljen til å underkaste seg politikernes høyst forunderlige meninger i et rent kulturelt anliggende er i seg selv så betenkelig at det må regnes som diskvalifiserende.

Kilde: Aftenposten, 29. 1. 2012

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s