Bridgespillere kommer til kort med nytt, rart ord

Bridgeforbundet forderver språketI en annonse hvor Norsk Bridgeforbund nylig søkte ny generalsekretær kunne man lese følgende: ”Bridge er tankeidrett som spilles av mennesker …. ( … )”

Det eiendommelige uttrykket tankeidrett fortjener kommentar.

Ifølge Riksmålsordboken er idrett ”konkurransesport, især slik som krever legemlig dyktighet, styrke og/eller utholdenhet.” Denne definisjonen stemmer godt med ordets etablerte meningsinnhold i normalprosa.

Hvis nå disse velorganiserte kortspillerne turer frem med å bruke ’tankeidrett’ om sin virksomhet, hva da med kinasjakk og ludo ? Vil ikke også de titusener av  kaballeggere også kreve å bli omtalt på en så anerkjennende måte ?

Vi vet av erfaring hvordan fiffige PR-byråer forsøker seg med såkalte nyord i kampanjer for sine kunder. Slik virksomhet fører regelmessig til fordervelse av språket. Bridgeforbundets forsøk på utnytte den godvilje som knyttes til begrepet idrett oppfattes som en ren tilsnikelse og er kritikkverdig.

Av annonsen fremgår det at forbundet har plassert sitt kontor på Ullevål Stadion. Dette kan neppe forstås som noe annet enn et ønske om å bli regnet som et idrettsforbund, med alt dette kan medføre av velvillig oppmerksomhet fra staten. I dette tiltaket er imidlertid bridgespillere som forsøker å opptre som idrettsmenn kommet til kort.

Vår oppfordring: Bridgeforbundet bør kaste kortene, stokke omhyggelig og dele ut på nytt.

Kilde: Aftenposten, 3.11. 2011

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s