En general som står inne

Medaljer har også baksider

”Som øverste sjef står jeg fullt og fast inne for at jeg leder en organisasjon som har respekt, ansvar og mot som kjerneverdier.”

Det er Norges forsvarssjef, general Harald Sunde, som skriver dette i en lengre artikkel i bladet Forsvarets Forum. Uttalelsen er merkelig på flere måter og fortjener kommentar.

Å innestå for noe betyr som kjent å garantere for noe. Det vet selv en visekorporal. Men generalen har altså bestemt seg for at han skal ”stå fullt og fast inne» for sin sak. Og når en general har uttalt det, hvem er det da som våger å ha en annen mening ?

Men det er ikke bare generalens ordbruk som forundrer oss. Det vi avleser som hans mening er om mulig enda merkeligere. Vi ser tre tolkninger:

1) Generalen garanterer at han er ”leder av en organisasjon som . . . osv.” Vår kommentar: Garanti er overflødig. Dette tar vi faktisk for gitt.

2) Generalen garanterer at organisasjonen har respekt, ansvar og mot som kjerneverdier. Vår kommentar: Vi hadde satt stor pris på om vår forsvarssjef hadde valgt seg faneord som var litt mindre saktmodige.

3) Både 1) og 2). Ingen kommentar.

Forsvarets Forum utgis på oppdrag av Forsvarsstaben. Det hører med til historien at dette bladet holder seg med egen språkspalte. Den er forøvrig ikke ueffen.

Kilde: Forsvarets Forum, nr. 10/2011

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s