Problemdefineringsprivilegiet. Politikernes og medienes maktspråk.

Den svenske filosof og forfatter Lars Gustafsson er kjent i Norge både for sine romaner og for sine essays. I sine tekster vender han ofte tilbake til analyser av språkets ulike funksjoner. En av hans bøker har tittelen Problemdefineringsprivilegiet. Dette er også det sentrale tema i en av hans essaysamlinger ( För liberalismen ).

I korthet går dette ut på å forklare hvilken makt det ligger i å kunne formulere hva et problem består i, og på en slik måte av det blir styrende for andres holdninger og handlinger. Dette er maktspråk i rendyrket form. Her er Gustafsson i vår oversettelse:

” ( … )  dette er et resonnement om hvordan en måte å formulere et sosialt problem på i seg selv kan bli en maktfaktor og fastholde et helt begrepsapparat i en hegemoni som virkeligheten ellers ville gått fra.”

Den gjensidige koblingen mellom staten og mediene omtaler han slik: ”Den selvbekreftende karakter hos mediene ( … ) vil føre til at en offentlig sektor som vokser, delvis vil bli bekreftet av problemformuleringer som mediene stiller til disposisjon. Samtidig kommer den voksende offentlige sektor til å bekrefte mediene i disse problemformuleringer.”

Også i Norge skjer disse problemformuleringer ved det språkbruk, de formuleringer, uttrykk og begreper som settes i sirkulasjon av politikerne og mediene i et daglig vekselspill.

God helg !

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s