Visitt i et verbalt museum. Klassekampen og sjøormen.

Klassekampen - utgått på dato

Når et ord blir tappet for mening, svekkes det og dør. Noen ganger kan det ta tid før det forsvinner ut av vår verden. Men merkelig nok – enkelte av dem havner på verbale muséer hvor vi kan studere dem nærmere. Et slikt ord er sjøormen. Til tross for spredte notiser om at den skal være observert, er det ikke lenger noen som tror på den. Fenomenet er forlengst avslørt som et optisk bedrag, en luftspeiling.

Det er bare en betegnelse som henger igjen, en etterlevning fra en forlengst forlatt forestillingsverden. Tiltross for mange, lange og detaljerte beskrivelser gjennom tidene, er den glidd ut av vår oppfatning om virkeligheten. Ordet finnes fortsatt i noen ordlister, javisst – men det har ikke lenger noe meningsinnhold. Det er ingen realitet.

Et annet ord i det verbale museum er klassekamp. Her i landet finnes det fortsatt en avis som smykker seg med dette navnet. Den er basert på en forlatt ideologi som bygget hele sitt politiske begrepsapparat på ordet klasse. Da dette ordet forsvant, fallt de tilhørende tanker sammen som et korthus. Dens forestillingsverden var avhengig av at dette ordet ble brukt som et slags mantra i et høyt, besvergende toneleie for å proklamere en politisk trosbekjennelse. Etter den systematiske utryddelsen av flere millioner av folkefiender og en rekke havarerte statsdannelser er ordet forlengst tømt for mening. Bare den typografiske rammen er fortsatt synlig som bildet av et skjelett, en nifs raritet.

Idag ser vi Klassekampen som en ideologisk ruin som bare holdes oppe av en typografisk forskaling og av stadige strie strømmer med statlige penger. Det er dens sympatisører i statens mangslungne byråkrati som holder den under armene.

Men vrangforestillinger kan som kjent være vanskelig å utrydde. Vil vi noen gang få se siste notis om sjøormen ? Vi kjenner fenomenet fra en populær sang: ”He is dead, but won’t lie down.”

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s