Politikernes ordbruk, talemåter og såkalt retorikk

Blant studenter var det tidligere en populær selskapslek å tømme innarbeidede ord for deres etablerte meningsinnhold og innføre nye. Slike sprelske underholdningsbidrag vakte begeistring og latter. Det som før var tegn på tøylesløs verbal munterhet er nå blitt gravalvor. Som så meget annet kan vi takke politikerne for det. Muligens er de godt hjulpet av sine informasjonsrådgivere og journalistene. Hva vet vi ?

Ordet retorikk er en gjenganger når journalister skal omtale politikere og når politikere omtaler hverandre. Den kortest mulig definisjon av begrepet retorikk er ”talekunst, veltalenhet.” Stadig oftere brukes det i stedet for ordbruk, uttrykksmåte eller talemåter, som om det liksom skulle være et synonym. Men slik er det nok ikke.

En av de mange som regelmessig blamerer seg på denne måten er Fremskrittspartiets Jøran Kallemyr. Det ga han et tydelig eksempel på i Aftenposten nylig hvor han er sitert slik : ”Vi skal alle tenke over vår retorikk.” At han ikke er alene om slikt tøv gjør ikke saken bedre.

C.J. Hambro fikk sagt det: ”Det står enhver representant fritt å gi uttrykk for den forvirring som hersker i hans hode.”

Kilde: Aftenposten, 28.7.2011.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s