Kritisk korrektur tilbake / igjen ?

En i og for seg triviell språkfeil, både muntlig og skriftlig, er forveksling av begrepene som uttrykkes gjennom ”tilbake” og ”igjen”. At den er triviell gjør den ikke mindre skjemmende. Et ferskt eksempel fra Aftenposten viser hva det dreier seg om. Avisens overskrift lyder: Oslostudenter får igjen penger. (… ) Studenter helt tilbake fra 2003 kan ha strømpenger til gode. ( … )

Av sammenhengen fremgår det (det går ikke frem !) at det dreier seg om tilbakebetaling av penger. Avisen burde nok ha skrevet ”Oslostudenter får tilbake penger”.

Feilen avdekker en systemsvikt i landets største avis. Aftenposten fjernet ortografisk korrektur i sin redaksjonelle virksomhet for mange år siden og tok i bruk programmer for stavekontroll. Det var nok nødvendig, men slett ikke tilstrekkelig.

Stadig oftere ser vi plagsomme tilfeller av manglende kritisk korrektur. Blant nyansatte journalister er det stadig færre med god språksans og et ryddig begrepsapparat. Det er disse menneskene som er betrodd å holde publikum orientert.

I denne onde sirkel med språklig fordervelse hjelper det ikke om sjefsredaktør  Hilde Haugsgjerd opptrer med sine uklare uttalelser om kvalitetsprodukt osv.. Det som mangler er at avisen tar mot til seg og offentliggjør hva den mener med kvalitet i redaksjonell sammenheng.

Kilde: Aftenposten, ved journalist Jeanette Sjøberg, 13. aug. 2011.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s