Samnorskfolk rører på seg

Språklig frihet er brukt som overskrift på et leserinnlegg i Aftenposten fra Alfred Kvalheim, Oslo. Innlegget er såpass merkelig at det er verd noen kommentarer.

Den første tredjedel av innlegget utgjør uforbeholden ros av avisen. Så følger en lovprising av samnorsk, men uten at dette forhatte ordet er nevnt. Voksne mennesker har tilstrekkelig erfaring til å si neitakk til den språklige lapskaus som samnorsken representerer. Innsenderen skriver likevel ” – må det være mulig å skrive slik et flertall av nordmenn snakker ( … )”. Noen burde forklare innsenderen forskjellen på talemål og formfast skriftspråk.

Deretter oppfordrer han sjefsredaktøren om å tillate egne medarbeidere ”større frihet” i språkbruken i spaltene. Han burde heller ha henvendt seg til avisen Firda som utgis i Førde. Denne avisen praktiserer sin pressefrihet slik at alt – absolutt alt, til og med betalte annonser – avkreves på nynorsk. Ellers kommer det ikke på trykk ! Dette er vel en språklig frihet slik innsenderen ønsker det ?

I realiteten er NRK fortsatt en statsdrevet institusjon. Derfra blir vi daglig tvangsforet med overdoser av nynorsk, landsmål og alle tenkelige dialekter. De private aviser er derfor blant de siste språklige pustehull vi har igjen. La oss beholde dem slik.

Aftenposten fortjener kritikk for meget. Det skal vi ta for oss i tur og orden. Vi håper imidlertid at sjefsredaktøren og resten av redaksjonsstaben har tilstrekklig motstandskraft mot forsøk på verbal manipulering til å avvise uttrykket ”språklig frihet” slik det er brukt her.

Kilde: Aftenposten, 3.8.2011

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s