Hvordan oppsto nynorsk og bokmål ?

Ved vanens og gjentagelsens makt blir ord som i og for seg er merkelige etterhvert oppfattet som normale og akseptable. Men hva er det egentlig som er normalt ved ordene ’nynorsk’ og ’bokmål’ ?

Det spesielle er at de hver seg kan skape tilsiktede assosiasjoner som er hensiktsmessige for visse politiske grupperinger. Vi kjenner prinsippet fra reklamens teknikk ved å navngi nye produkter som skal markedsføres.

Var det resultatet av en komitéuttalelse, en avstemming eller bare et påfunn av en forbipasserende politiker som gjorde at disse ordene kom inn i språket ? I Lars Roar Langslets bok ”I kamp for norsk kultur” finner man opplysninger som forklarer bakgrunnen for disse merkelige ordene.

Inntil 1923 het det jo som kjent riksmål og landsmål. Siden sunnmøringen Ivar Aasen konsentrerte seg om sine vestlandsdialekter, ble de dominerende i hans grunnlag for landsmålet. Riksmålet var det dominerende skriftspråk som var anerkjent og brukt som felles skriftspråk for hele landet. I 1920-årene var det tildels hissig strid om målsaken, både i Stortinget, i avisene og i ulike organisasjoner.

Venstremann Martin Olsen Nalum (kirke- og undervisningsminister 1921- 1923)  fremsatte forslag til revisjon av lærerskoleloven for sin etterfølger – Ivar B. Sælen (Høyre, Hordaland). Olsen Nalum foreslo her at betegnelsene riksmål og landsmål skulle utgå og erstattes av bokmål og landsmål. Statsråd Sælen valgte å støtte sin forgjenger Olsen Nalen og opprettholdt forslaget. På denne måten kom ordene nynorsk og bokmål inn i lovverket under en Høyre-regjering i 1923. (De fleste oversikter påstår feilaktig at det først skjedde i 1929.)

Kilde: ”I kamp for norsk kultur”, Lars Roar Langslet, utg. Riksmålsforbundet, 1999.

Reklamer

En kommentar om “Hvordan oppsto nynorsk og bokmål ?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s