Gatekunst – et medieskapt og villedende uttrykk

Når pøbelen tilgriser private bygninger og offentlige eiendom med spraylakk o.l.,  kaller de alltid forståelsesfulle og tilgivende mediefolk og sosionomer dette for gatekunst. Forstå det den som kan.

Ved at massemediene, og særlig Oslo-avisene, gjentar dette i tekstomtale og fargebilder, får uttrykket en viss hevd i det offentlige vokabular. Men er det et realt uttrykk som er dekkende for saken, eller det villedende av den typen som vi kjenner fra det politisk korrekte miljø og fra den kommersielle reklame ? Vi minnes en uttalelse av George Orwell : «Mennesker som bruker slike ord har åpenbart glemt at ord har mening.»

Er det overhodet noen som bryr seg ? Vi har et Språkråd med overtydelig politisk styring fra en partipolitiker i Kulturdepartementet. Hva kan vi vente oss fra den kanten ? Vil Språkrådet bare jatte med den ustoppelige tendensen og registrere ordet kritikkløst i sine journaler ?

Den sørgelige sannhet om misbruk av ord og semantisk uærlighet er at likegladheten, sløvheten og medjatterholdningen er dypt rotfestet i massemediene og i den offentlige forvaltning. Eksemplet med ordet ”gatekunst” er ikke det eneste, langt ifra. De farligste språkforderverne arbeider nå i massemediene. Deres skadeverk blir forsterket ved de daglige drypp vi mottar via radio, fjernsyn og aviser.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s