Avisleserne kritiserer journalistene. Forslag om kurs.

Leserspaltene i avisene viser at folk flest er opptatt av kvalitetssikring av norsk språk. Kritikken fra avisleserne påpeker oftest helt konkrete feil, men en gjenganger er irritasjon og skuffelse av det generelt lave nivået i journalistspråket. Nå er det forlengst slutt på kritisk korrektur i de store avisene, og de små har aldri hatt noe slikt. Det skandaløst dårlige nivået i norske skoler forklarer resten.

I et nylig innlegg klages det over grove grammatiske feil, bl. a. om ordbruk, bøyning og kommafeil. I en fersk artikkel om Japan fant leseren 40 feil. Han anbefalte oppfriskingskurs i norsk for journalister. Det høres konstruktivt ut, men det avgjørende spørsmål er om disse journalistene har noe å oppfriske.

I et lignende innlegg spør en leser om hvilke kunnskapskriterier for norsk språk som blir brukt når Aftenposten skal ansette nye journalister. Det er god grunn til å spørre, men vi bør ikke håpe for meget. Unnvikende svar og glatte bortforklaringer er vi blitt vant med fra den kanten.

Kilde: Aftenposten 21.3. og 24.3. 2011.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s