Behov for symmetri i språklige rettigheter

Folk fortviler over tvangsforingen med nynorsk.

Kravet om respekt mellom nynorskfolk og oss andre må gjelde begge veier. Respekten må gjelde symmetrisk, slik at nynorskfolk viser samme respekt for brukere av riksmål og bokmål (ca. 92 % av folket) som disse viser for nynorsk (ca. 8 %). Favorisering av den ene part på bekostning av den andre er ikke ærlig spill. Når Arbeiderpartiet over lang tid og med stor tydelighet trosser folkets vilje og favoriserer mindretallet, er dette grovt brudd på demokratiets prinsipper.

Nynorsk blir på stadig flere områder påtvunget oss mot flertallets vilje. Vi oppfatter denne tvangsforing som ren provokasjon, fordi det skjer via et massivt påtrykk innen all offentlig forvaltning og i skoler. I det skjulte bruker politikerne sine knep via konsesjonsvilkårene for radio- og TV-mediekanaler. Resultatet er at nynorsk er blitt dominerende i beste sendetid for alle radio- og TV-kanaler. Ingen ansvarlige ledere våger å fortelle sannheten om hvordan dette kan skje i et demokrati.

Det er ikke selve målformen vi kritiserer. Det vi er imot er en viss sort nynorskforkjempere og deres politiske medspillere som best kan kalles nynorskmafiaen, rett og slett fordi disse benytter seg av uhederlige metoder innen et politisk nettverk.

Hva ville nynorskfolk si hvis riksmålsfolk og bokmålsbrukere skulle opptre på samme manipulerende måte mot nynorskbrukere ? Hva ville nynorskfolk si hvis brukere av riksmål og bokmål ved hjelp av politikere trengte seg frem på bekostning av nynorsk ?

En gang til – for at du skal huske det: Det finnes både geografiske og tematiske områder hvor nynorsk kort og godt ikke hører hjemme. Det sentrale punktet er at riksmålsfolk og bokmålsfolk ikke vil nynorsk målform til livs. De vil bare at den ikke skal trenge seg frem på områder hvor den ikke er invitert eller er velkommen.

Nå husker du det nok.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s