Språkrøkt eller språkpleie ?

Politisk korrekt - det må du vel skjønne !

Fjøsrøkt er greit nok, det er hyppig brukt og spontant forstått. Men språkrøkt ? Det smaker av samskipnad, løyve og semje.

Ved å akseptere bruk av rene nynorskord som vestlandsmafiaen har smuglet inn i bokmålet ved departementets og Språkrådets hjelp, har vi tankeløst gitt dem en rett de ikke skal ha.

Rene nynorskord trenger vi hverken i riksmål eller bokmål. Selv om kjendiser henger seg på en moteriktig bølge og anstrenger seg for å bruke politisk korrekte uttrykksmåter, blir det hverken riktig språk eller godt språk av den grunn. Heller ikke oppstår det språklig kvalitet ved at mediene gjentar visse ordkonstruksjoner.

De burde heller tenke over det faktum at ord uttrykker mening og til nyanserte begreper trenger vi et nyansert språkbruk. La oss derfor holde fast ved betydningsforskjellen mellom røkt og pleie. Det bør nok hete språkpleie og fjøsrøkt.

Dette er noe som hverken departementet eller språkpolitikerne har fått med seg. Eller kanskje forholdet er enklere enn som så ?

Når vi gjør alt vi kan for å overbevise vår motstander, så oppdager vi tilslutt at han ikke vil forstå, og at det er hans vilje vi står overfor.

Arthur Schopenhauer

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s