Begrepsforvirring om ordet ’ikke’

‘Alle verdier er ikke like’

Dette er overskriften for en trespalters artikkel i Forsvarets Forum (nr. 3/2011).

At ord kan skape forvirring vet vi fra før. Bruk av ordet ’ikke’ ser ut til å være spesielt vanskelig. Det virker som om floken oppstår i forfatterens hode før tanken kommer på papiret. Av sammenhengen kan man ane at vedkommende prøver å uttrykke en spesiell negasjon, men så skjærer det seg. Ordet blir plassert på galt sted i setningen og skaper forvirring hos leserne. Dette er en feil som er særlig utbredt blant akademikere og florerer i store aviser som Aftenposten o.a.. Sammenlign de to uthevede setninger nedenfor:

  • Alle verdier er ikke like
  • Ikke alle verdier er like

Uttrykker de samme mening ? Ikke det ? Hvilken setning gir mening ?

For noen er det uten betydning hvor det vesle ordet ’ikke’ plasseres i setningen. Meningen blir vel den samme uansett, eller ? Når man for de verste tilfellene forsøker å påpeke feilen for vedkommende blir man ofte møtt med irritasjon. ”Du skjønner vel hva jeg mener, eller vil du bare krangle ?”

Vi minner om at språk ikke bare dreier seg om ord, det kan både skape mening eller ødelegge mening. For lesere som er disponert for videregående studier om temaet henvises til lærebøker innen logisk algebra, predikatanalyse, utsagnslogikk, læren om presisering, o.a..

Artikkelen som denne overskriften er sitert fra er skrevet av religionsforsker og forfatter Hanne Nabintu Herland. Som ansvarlig redaktør i Forsvarets Forum er oppført Tor Eigil Stordahl. En av dem, kanskje begge, skylder leserne en forklaring. Dette bladet holder seg også med en egen språkspalte, av alle ting.

P.S. Vi presiserer at Språktilsynets kommentar ikke gjelder innholdet i den refererte artikkel i Forsvarets Forum.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s