Aftenpostens ordsvindel

Aftenposten misbruker språket

Ordet presisere brukes for å klargjøre ytterligere noe som man har uttalt tidligere. Hvis man ikke har uttalt utsagnet tidligere, er det feilaktig og samtidig villedende å bruke ordet presisere. Da skaper man med overlegg en feiloppfatning. Slik underfundig villedning driver Aftenposten og her er saken.

Den som fremsetter alvorlige feil ved avisomtale av privatpersoner pådrar seg ansvar for å korrigere sine feil og offentliggjøre en unnskyldning. Men når den skyldige er Aftenpostens redaksjon, da opplever vi noe annet. Når Aftenposten skal korrigere en alvorlig feil den har begått, tyr den til bagatellisering og ordsvindel. Leserne er i de siste år blitt vant med at avisen benytter en høyt oppdrevet teknikk med tilslørende betegnelser. Dermed sørger den både for å tildekke ubehagelige realiteter og gir oss formuleringer som inntil forveksling ligner et propert språkbruk. Vi gjenkjenner metoden fra kommunistisk propagandateknikk, slik den ble systematisk utviklet for å gi oss et fordreid virkelighetsbilde.

Et konkret eksempel er avisens rutine for å trykke beklagelser over begåtte feil. Det første vi opplever er at det overhodet ikke forekommer bruk av ord som feil og beklagelser, enn si unnskyldninger. Nei, de velger andre ord.

Da forfatter og kommentator Henrik Hovland nylig ble omtalt av Aftenposten på en grovt feilaktig måte i sin debatt med ham, kunne man vente en real unnskyldning og korreksjon. Men hva skjedde ? Den 3. 2. 2011 trykket avisen en godt bortgjemt petittekst langt bak i avisen. Oppslaget fikk ny rekord i trang spaltebredde, 20 millimeter. Det var vel ikke meningen at den skulle få oppmerksomhet. Hvordan uttrykte avisen seg, var den tydelig ?  Avisen skrev slik : ”Aftenposten presiserer at forfatter og kommentator Henrik Hovland ikke var med i HV-016 da han  …. ”

Kjernen i dette er det taktiske valg av ordet presiserer. I denne sammenheng gir ordet oss inntrykk av at avisen tidligere har uttalt akkurat dette, men liksom gjentar og klargjør dette ytterligere nå. Men dette er jo ikke tilfelle, avisen har ikke beklaget og korrigert dette tidligere. Dermed er leserne ført på villspor om fakta, de er blitt lurt av avisens ordsvindel. Denne teknikken er utbredt i Aftenposten og er neppe en glipp i travelheten.

Hvordan kan man ha tiltro til en avis som fordreier fakta til egen fordel ?

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s