Akademisk armod eller manglende språksans ?

Heter det eller i Oslo ? Slik kan noen spørre.

Tidligere var en norsklektor en som visste noe om vårt morsmål. Slik er det ikke lenger. En lektor i den videregående skolen har den 2. januar fått påfallende stor spalteplass i Aftenposten om sitt problem med preposisjoner. Denne gangen gjelder det bruk av preposisjoner ved stedsnavn. Over tre spalter utdyper hun sin nød. Teksten vitner om en lektor i villrede, både om selve spørsmålet og om svaret. Hun burde kanskje lære seg noen etablerte regler. Andre klarer seg med alminnelig godt språkøre.

Det heter på et sted, men i en by. Hva som regnes som sted og hva som omtales som by, blir bestemt av folket i det aktuelle området. Ikke av departementet. Heller ikke av NRK eller Språkrådet. For der hersker forvirringen. De som trenger en huskeregel for dette kan jo bare memorere Alf Prøysens vise: ”Han Lars er Hamar med slakt – ”

Det er altså vanlig at større innlandsbyer omtales med på, dvs. på Røros, på Kongsvinger, på Gjøvik, på Kongsberg osv.

For kystbyer som Bodø, Tromsø, Kristiansund, Ålesund o.a. bruker man preposisjonen i.

Når det gjelder bygder, kommuner og fylker oppfattes disse som geografiske områder. Derfor bruker man konsekvent preposisjonen i, dvs. i Innbygda, i Stordal kommune, i Nordland fylke osv.  Forøvrig – at regler har unntak behøver vi ikke nevne.

De som tror at dette er et særnorsk fenomen kan jo ta en rask sammenligning med tilsvarende preposisjonsbruk i fransk og engelsk. Så får man svaret.

Mange blir dessverre villedet av språkfattige programmedarbeidere som får slippe til i NRK og i andre kanaler. De vet visst hverken ut eller inn og bruker preposisjonen i for alle situasjoner. Verre kan det ikke bli. De har vel fått støtte av Språkrådet.

Vi er ikke imponert av Aftenpostens ufoldsmessig store oppslag. De gir preposisjonsbruken spalteplass som om det skulle være et betydelig samfunnsproblem. Problemet består heller i at Universitetet slipper ut lektorer til skolen uten at de har elementære kunnskaper i sitt morsmål.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s