Falske venner og lumske likheter

Gjetting om engelske ord blir ofte galt

«Falske venner» er et innarbeidet uttrykk for at enkelte utenlandske ord skrives på en måte som er lik eller ligner på et norsk og dermed blir oppfattet som å ha samme betydning, men like gjerne kan bety noe helt annet.

Ordbokredaktører og språklærere pleier å ha en frodig samling med slike eksempler. Da benyttes det til skrekk og advarsel, noen ganger til ren underholdning. Men med norske journalister er det annerledes. Det oppfatter som regel ikke poenget i dette og lager sine egne oversettelser, enten fordi de ikke eier språkkunnskaper eller fordi de simpelthen ikke gidder å bry seg.

Et eksempel: På norsk benyttes ordet kode i ulike sammenhenger. Dette forekommer bl.a. i datateknisk, transmisjonsteknisk eller kryptografisk betydning og har da høyst ulike betydninger. Fordi fagfolk på disse områdene pleier å benytte en disiplinert terminologi, oppstår det sjelden misforståelser.

Den ukritiske bruk av dette uttrykket man til stadighet ser i avisene kan tyde på journalisters hastige oppslag i en ordbok. De tar det første og beste de finner og bruker det. Det er imidlertid forskjell på å oversette et ord og å oversette meningen.

Et gjennomgående fenomen i deres misbruk av ord er at de fort vekk skriver om kleskoder når vi av sammenhengen aner at de kanskje mener klesnormer, regler for antrekk eller noe lignende. Ordet kleskode gir imidlertid ingen som helst mening. Det faktum at kode har ulike betydningsvarianter på engelsk og på norsk har de ikke fått med seg. Det er sannsynligvis bare journalister og villfarne filologer som kan akseptere slik ordbruk.

Enkelte ganger støter man på avisoppslag av den mer heseblesende typen, hvor journalister skriver om vansker med å knekke FrP-koden e.l.. Her er ordet kode tydeligvis brukt som et slags synonym for hemmelighet.

Tankegangen bak denne uttrykksmåten virker temmelig forvirret, all den stund politiske partiers programmer blir dyttet på oss. Deres sentrale og lokale organisasjonsform er som alle andre partier er tilgjengelig for enhver og utbroderes på deres egne nettsider m.v.. Hva dette partiets dramatiske hemmelighet da skulle bestå i vet bare vedkommende journalist.

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s